TIBETSKI TERIJER


>> Home >> O psima >>
Tibetan Terrier >> Povijest

 
 

Sam naziv pasmine kaže da su to psi s Tibeta, radi se o jednoj od najstarijih pasmina na svijetu. Uzgojili su ih lame kao i neke druge tibetske pasmine poput Tibetskog španijela, te su bili vrlo cjenjeni. Govorilo se da su te dvije pasmine uzgojene kako bi "radile" zajedno – to bi otprilike išlo ovako….tibetski španijel bi svojim visokim lajanjem alarmirao prvi, tada bi tibetski terijer zauzeo čuvarsku poziciju, provjerio što se događa i alarmirao dubljim lajanjem…..Ovisno o prilici, lame su na putovanjima sa sobom vodili tibetskog terijera kao srećonošu.

Obzirom na klimatske prilike Tibeta – hladno, vjetrovito, s puno kamenja…tibetski terijeri imaju dosta podlake, dlaka im štiti područja očiju, ušiju, glave i vrata. Imaju dobro odlakani rep. Srednje su veličine, dlaka je duga, no ne do poda. Stražnje noge su im dulje nego prednje, te su stoga dobri penjači.

Kako je tibetski terijer ušao u Zapadni svijet i lamleh linija.

Specifičnost tibetskih terijera bila je ta da su to bili psi koji su se isključivo poklanjali i to obično u znak zahvalnosti.

Dr. Agnes R.H. Greig zaslužna je što danas imamo tibetske terijere. Kako? Dr. Grieg je vidjela Lilly, mamu njezinog prvog tibetskog terijera, u Kanpuru – indijskom gradiću u blizini granice s Nepalom. Lillyni vlasnici su bili tibetanci koji su dosli s Tibeta u bolnicu u kojoj je radila dr. Greig, te su sa sobom poveli i trudnu Lilly. Kada se Lillyna vlasnica uspješno oporavila od operacije, obitelj je, kao znak zahvalnosti, dala dr. Greig da si odabere štene iz Lillynog legla (štenci su oštenjeni 03.10.1922.). Dr. Greig je odabrala zlatno bijelu ženku i nazvala ju Bunti. Srećom, dr. Greig je potjecala iz "pseće" obitelji, te ju je vrlo interesiralo o kakvoj se to pasmini radi i zašto su toliko cijenjeni. Kada je Bunti navršila godinu dana, dr. Greig je pisala Indijskom Kinološkom Savezu tražeći savjet pod koju pasminu da registrira psa – predloženo joj je da psa registrira kao Lhassa Terrier, no ubrzo se pokazalo da Bunti ipak nije Lhasa Terrier, te da još nije viđeno ništa slično. Tada je dr. Greig predloženo da nađe mužjaka za Bunti, te da kroz uzgoj pokuša vidjeti da li će uzgoj biti u tipu……i tako je sve počelo!

Zahvaljujući ljudima koji su joj poklonili Bunti, dr. Greig je pronašla i mužjaka imenom Rajah…na Božić 1924. prvi štenci su došli na svijet !!!! Uzgojivši 3 generacije štenaca, dr. Greig ih je odvela na izložbu pasa u Delhi – tada su dobili naziv tibetski terijeri. 1931. Engleski Kinološki Savez je započeo registraciju pasmine – tibetski terijer

Prije nego se dr. Greig trajno vratila u Englesku, koristila je ime uzgajačnice njezine majke Ladkok (uzgajala je koker španijele), no 1930. dr. Greig je počela koristiti svoje vlastito ime – Lamleh !!! Tako je nastala lamleh linija.

Luneville linija.

1953. John Downey, tadašnji policijski službenik, na dokovima Liverpoola pronašao je malog čupavog psića (on i njegova supruga su tada imali uzgajačnicu pointera), te je poveo tog psa doma i nazvao ga Dusky. Dusky je vrlo brzo postao maskota Luneville uzgajivačnice sve dok im jednog dana, na jednoj izložbi pasa nije predloženo da bi Dusky mogao biti registriran kao tibetski terijer. U to vrijeme Engleski Kinološki savez je dozvoljavao direktnu registraciju pasa ukoliko se nekoliko britanskih sudaca složilo da se radi o toj i toj pasmini. Dusky je registriran kao Trojan Kynos u travnju 1953. Dr. Greig nikada nije priznala Luneville lliniju, smatrajući da se ne radi o čistokrvnim psima. Ni danas ne možemo sa sigurnošću znati da li je Trojan Kynos bio tibetski terijer ili ne.

1955. obitelj Downey je kupila zlatnu ženku (ženka Princess Chan (njezino podrijetlo je isto bilo nepoznato) je parena sa psom dr. Greig Pa Sang of Lamleh, te je dobiveno 8 štenaca – obitelj Downey je kupila jednu od njih). Ženka se zvala Princess Aureus (Dawn), te su Dusky i Dawn postali uzgojni par Luneville uzgajačnice.

Njihovi psi su postizali odlične izložbene rezultate – bili su manji od lamleha, sazrijevali su vrlo brzo i samim time su bili ranije spremni za izlaganje, imali su lijepu dlaku, bili su bolje počešljani….za razliku od lamleha koji su puno kasnije sazrijevali, katkada nisu bili ni počešljani (dr. Greig je smatrala da trebaju izgledati što prirodnije). Kada je Dusky uginuo, ostali su s 4 ženke i sa samo jednim mužjakom (mama, sin i 3 sestre), te su nakon dugih razgovora dobili dopuštenje od dr. Greig da jednu svoju ženku – Luneville Lady Penelope (Trojan Kynos & Princess Aureus) pare s Lamleh muzjakom – to je bio Kala Kah of Lamleh. 05.10.1960. oštenjeno je 5 štenaca.

Prvih devet tibetskih terijera uveženih iz Engleske i registriranih u Američki klub za tibetske terijere bili su Lamleh linije, te poslani od dr. Greig. Deseti uveženi pas bio je Luneville linije.

AutorLjiljana Vlašić Maršić, Lhun-po
Photo by Petography, Inc.

 
 
 
pasoddy.com 2005-2007