| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
Pija Član

|
Postano: pon svi 28, 2007 11:47 am Naslov: Sterilizacija |
|
|
| Treba li odstraniti samo jajnike a maternicu ostaviti? Naime, veterinar mi je rekao da on to preporucuje jer ako se izvadi i maternica da kujica poslije najcesce ima probleme sa nekontroliranim mokrenjem. Jel to tocno, i nije li ipak bolje maknuti i maternicu zbog mogucih tumora i tako to? |
|
| [Vrh] |
|
 |
mrspringer dr.vet.med

|
Postano: pon svi 28, 2007 6:11 pm Naslov: |
|
|
Prije se uvijek vadilo sve, no u zadnje vrijeme se preporuča odstranjivanje jajnika, koje ako se pravilno izvede, tj. izvadi se sve tkivo jajnika, onda ne može doći do upale maternice ( jer je kod kuja to na hormonalnoj bazi, nema jajnika, nema hormona ).
Maternica je ipak organ koji u zdjeličnom dijelu trbuha drži mokraćni mjehur, pa su komplikacije u vidu stalnog mokrenja puno rjeđe.
Svakako treba spomenuti da je sterilizacija - vađenje jajnika, stručno ovariotomija, puno lakša operacija od vađenja jajnika i maternice, tj. ovariohisterektomije, pa bi vam ja također preporučila samo ovariotomiju.
Jajnici se vade i zbog sprečavanja mogućih tumora mliječne žlijezde, koji su kod kuja jako česti, dakle osim sprečavanja tjeranja, taj zahvat čuva zdravlje kuje i ja ga uvijek preporučam kod kuja koje se ne razmnožavaju i ne koriste u uzgoju. _________________ Žaklin |
|
| [Vrh] |
|
 |
Pija Član

|
Postano: uto svi 29, 2007 8:52 am Naslov: |
|
|
Zahvaljujem na odgovoru  |
|
| [Vrh] |
|
 |
jejja Član

|
Postano: uto kol 28, 2007 1:13 pm Naslov: |
|
|
| Nedavno su mi savjetovali da ako mislim sterilizirati kujicu to ucinim prije prvog tjeranja jer tako ne dolazi do onog rasta/pada hormona, debljanja i sl tj da je to zdravije nego čekati prvu menstruaciju i tjeranje. Gei je sada 6 mj, što znači da bi ju za mjesec dana trebali sterilizirati pa mi treba savjet što učiniti. Hvala |
|
| [Vrh] |
|
 |
mrspringer dr.vet.med

|
Postano: pet kol 31, 2007 7:16 pm Naslov: |
|
|
Ima nekoliko mišljenja o tome.
Ja osobno mislim da treba čekati da se kuja (bar) jednom tjera, a tako misle i neki vodeći stručnjaci u reprodukciji pasa, jer ranija kastracija može izazvati određene psihičke i fizičke smetnje.
No, s druge strane neki veterinari to rade u vrlo ranoj dobi kod kuja, ali nema neke velike prednosti i razloga za to.
Pokušajte pogledati neke topice na ovom i na forumu ljubimci, tamo ćete naći i neke linkove na strane napise o tome.
Na vama je da odlučite, ali budite sigurni, ništa se neće dogoditi ako pričekate da prođe prvo tjeranje, samo ćete dozvoliti kuji da se spolno razvije, a nakon prvog tjeranja imate još cca 6 mjeseci do slijedećeg i tako joj možete dati još vremena u njenom razvoju, a bez nekih ometanja.
Možda da nam se javi netko tko je to učinio u rani9joj dobi kuje i da nam kaže kako se kuja kasnije razvijala ? _________________ Žaklin |
|
| [Vrh] |
|
 |
debaric Član

|
Postano: sub ruj 01, 2007 8:55 am Naslov: |
|
|
| mrspringer je napisao/la: | Ima nekoliko mišljenja o tome.
Ja osobno mislim da treba čekati da se kuja (bar) jednom tjera, a tako misle i neki vodeći stručnjaci u reprodukciji pasa, jer ranija kastracija može izazvati određene psihičke i fizičke smetnje.
No, s druge strane neki veterinari to rade u vrlo ranoj dobi kod kuja, ali nema neke velike prednosti i razloga za to.
Pokušajte pogledati neke topice na ovom i na forumu ljubimci, tamo ćete naći i neke linkove na strane napise o tome.
Na vama je da odlučite, ali budite sigurni, ništa se neće dogoditi ako pričekate da prođe prvo tjeranje, samo ćete dozvoliti kuji da se spolno razvije, a nakon prvog tjeranja imate još cca 6 mjeseci do slijedećeg i tako joj možete dati još vremena u njenom razvoju, a bez nekih ometanja.
Možda da nam se javi netko tko je to učinio u rani9joj dobi kuje i da nam kaže kako se kuja kasnije razvijala ? |
Ja imam dvije kuje koje su obje sterilizirane jako mlade (s 5 mjeseci), znaći prije prvoga tjeranja. Jedna je sada stara 16 mjeseci, a druga 8 mjeseci.
Nisam uočio nikakve probleme ili komplikacije.
Ako netko ima nekakvih dodatnih pitanja slobodno pitajte.
Ja bi preporučio svima sterilizaciju prije prvoga tjeranja (moje osobno mišljenje).
Mislim da pas lakše podnese kada je mlađi i manji.
Nadam se da sam bar malo pomogao.
 |
|
| [Vrh] |
|
 |
Pija Član

|
Postano: pon ruj 10, 2007 5:16 pm Naslov: |
|
|
Na preporuku veterinara ipak smo odveli Reu na sterilizaciju prije tocno tjedan dana, bilo je dosta gadno poslije, povracala je sirocek do 11 sati navecer, a oci su joj bile tako krvave da je bilo grozno za gledat kako se pati! Cijeli noc smo bili uz nju, i iduci dan je jos bila iscrpljena, samo su joj oke micale....U srijedu je napokon bila "stara" fino papala i totalno zivnula, no......tamo gdje je sav napravila se kao neka gadna oteklina, kao tvrda duguljasta lopta... ja sam sve mislila kako je to normalno, no u subotu je poceo neki iscjedak iz rane i totalno nas prestrasilo! Da naglasim, pije svaki dan antibiotik, ima onaj "sesir" i ne moze se lizati........brzo sam zvala veterinara, i naravno subota, dezuran me uvjerava kako je to normalno! Poludila! Bez da pogleda! U nedjelju smo ipak uspjeli uhvatit veterinara i otisli na pregled, dobila je pikicu, i kao vjerojatno je doslo do nekog ne prihvacanja unutarnjih konaca Sutra idemo ponovo na kontrolu, i danas je taj iscjedak bio dosta jak.....ima li ko iskustva s tim da mi malo pojasni ili se ipak radi o nekoj njihovoj pogresci? Jer, receno mi je kako ce ona isti dan na noge i da je jedina panika kako ce reagirat na narkozu! A sad se sve nesto zakompliciralo! Inace ona je jako zivahna, fino papa, dobre volje......ali sam pogled na tu ranu izgleda dosta gadno iako vet kaze da je ok |
|
| [Vrh] |
|
 |
mrspringer dr.vet.med

|
Postano: pon ruj 10, 2007 8:08 pm Naslov: |
|
|
Ponekad se desi da dođe do takvih oteklina, ali uglavnom ih nema.
Najgore što se može desiti je da puknu unutarnji šavi pa da dođe do pojave bruha kao jedne od komplikacija operacija na trbuhu.
To što je povraćala, to je isto individualno, baš kao i kod ljudi. Neki jednostavno jako teško podnose narkozu.
Treba pričekati u svakom slučaju da se vidi kako će se to sve odvijati, važno je da je njeno opće stanje dobro, da jede i da je vesela.
Ono što je vrlo važno - u ovom slučaju ona treba potpuno mirovati jer previše kretanja može dovesti do iritacije i popuštanja šava. Tako da ona treba ići van samo na vodilici i odmah u kuću, ne smije skakati na krevet ili se penjati po stepenicama.
Držim fige da se ipak radi o reakciji organizma na konce, jer to se u svakom slučaju smiri. _________________ Žaklin |
|
| [Vrh] |
|
 |
Pija Član

|
Postano: sub ruj 15, 2007 8:35 pm Naslov: |
|
|
eh mirovati, jedino da je uspavam dobila je jos dvije injekcije i sad je ok, vadili konce i kao sad vec moze pocet sve normalno, iako je to jos uvijek onako zadebljano ali kao to je "normalno" , valjda ce bit sve ok |
|
| [Vrh] |
|
 |
|