pasoddy.com

Home >> O psima >> American Bulldog >> Standard

AmStaff
 
PORIJEKLO : USA
NAMJENA : Radna pasmina; čuvar stoke i imovine, lovac na veću divljač

 

OPĆI IZGLED
Američki buldog je jak, atletski građen pas, srednje veličine. Lagan na nogama daje utisak snage i agilnosti. On je hrabar i neustrašiv, vrlo dominantan ali ne i (pre) agresiven prema strancima. On daje utisak masivnog i atletskog buldoga a ne još jednog snažnog terijera, pa ga zato ne smijemo zamijenjivatii sa Američkim Staford Terijerom i Pitbultarijerom.
GLAVA
Glava je velika i kockastoga oblika. Čelo je široko, mišićavo i ravno. Stop je duboko izrazit. Oči su okrugle, široko razmaknute, srednje velike, tamno smeđe boje. Njuška je široka i četvrtasta, njena dužina zauzima 35%-40% od ukupne veličine glave. Bitna je crna pigmentacija oko njuške i očiju. Čeljust je jaka, zubi veliki, zagriz se razlikuje i ovisi o tipu. Johnson buldogi imaju predgrizavu čeljust (0,3-0,6 cm), a Scott buldogi škarasti zagriz. Uši su prekljopljene i stoje uz glavu ali mogu biti i polupodignute. Nos je crne boje sa velikim otvorenim nozdrvama.

Greške: Uska i klinasta glava, te njuška, kriva čeljust i zubi koji se vide kod zatvorenih usta , nesimetrične i plave oči, ružičasti nos i kupirane uši.

TIJELO
Robusno, masivno tijelo. Vrat je širok i mišićav ali ne i prekratak. Prsi/grudi su široke i duboke sa elastičnim rebrima. Ramena su široka i vrlo izrazitih mišića. Leđa su kratka, mišićava i masivna, sužena u bubrežnom dijelu, ali se ponovo rašire prema stražnjici. Rep je pri korijenu deblji ali prema koncu se vidno suzi i završava u polukrugu. Dugačak je do skočnog zgloba i nosi se iznad leđa.
Greške: Predugo i usko tijelo, tanke kosti. Američki buldog je radni pas, zato je nedostatak snage ozbiljna mana. Kratak, kupiran i ravan rep.
NOGE
Prednje noge su ravne i mišićave. Zadnje noge/butine su vrlo mišićave ali ne toliko kao ramena. Noge moraju biti paralelne.
Greške: Kravlji stav, unutra ili van okrenute noge
KRETANJE
Kreče se agilno, brzo. Korak je elastičan. Sve noge se kreču paralelno, ne smiju se križati. Korak je elegantan, nikada kratak i kao kod dobermana.
BOJA
Bijela boja. Poželjna je boja sa najmanje 50% bijele, sa bojanim lisama koje mogu biti bilo koji ton tigraste ili smeđe boje. Dominantno obojen pas sa bijelim lisama je druga boja po redu. Dlaka je kratka i oŠtra. Svakako mora biti lijepo njegovana.
VELIČINA
Mužjaci su visoki od 56-71 cm (u ramenima), ženke od 43-66 cm. Težina mužjaka je od 41-61 kg, težina ženki od 29,5-50 kg. Bitno je da su visina i težina usklađene, tako da je pas u dobroj kondiciji. Prednost imaju veći i jači psi.
DISKVALIFIKACIJA
Mužjaci manji od 34 cm, ženke manje od 27 cm, crna boja, tamnožuta glava sa crnom maskom. Mužjaci bez dva testisa, kupirane uši i rep
SKALA BODOVA
Opči utisak - 20
Veličina - 15
Glava - 15
Tijelo -15
Noge - 10
Kretanje - 10
Boja - 5
Rep - 5
Dlaka - 5
UKUPNO 100
 
AutorMarjana&Enriko Skokić Pride&Dignity Kennel

AutorMarjana&Enriko Skokić Pride&Dignity Kennel