pasoddy.com

Home >> O psima >> Boykin Spaniel >> O pasmini

Boykin Spaniel
 

paw Bojkin španijel je pas srednje veličine i pripada fporodici španijela. Nastao je u SAD, u državi Južna Karolina za istjerivanje divljači i dobavljanje plijena. U Evropi ova je pasmina malo poznata i nema svoj standard u FCI.

Boykin Spaniel je pitom, poslušan i prijatan pas, a pri tome i inteligentan i lojalan prijatelj. Žute oči su glavna posebnost ove pasmine i naročito dolaze do izražaja kada bulje u nećije oči sa pitanjem i željom "kako da vam udovoljim?". Izvrstan plivač, koji uživa u vodi i plivanju, ali kako su (kao i svi španijeli) naklonjeni infekcijama ušiju, poslije kupanja se uši moraju što bolje posušiti. Većina vlasnika pasa ove pasmine tvrdi da su ovo psi sa jedinstvenim karakterom i entuzijazmom u radu na polju kakvo se rijetko sreće kod drugih.

Iako su pravila parenja veoma stroga, ipak se godišnje nekoliko bojkin španijela ošteni sa displazijom kukova. Kao i većina španijela, mogući su i problemi sa očima i ušima, a izolirane su genetske linije koje mogu imati i problema sa srcem.