pasoddy.com

Home -->> pasmine -->> Kuvasz -->> o pasmini
Kuvasz
 

Kuvasz svojom pojavom odaje jednog snažnog, ali elegantog psa, izrazito povezanog kasa

Pokrovna dlaka Kuvasza je uglavnom kraća i blago valovita, sa kratkom dlakom na glavi i ušima, a dužom na repu i podrepnom dijelu butina. Koža je tamno pigmentirana, a dlaka je uvijek bijele boje bez oznaka u nekoj drugoj boji. Povremeno se javljaju primjerci potpuno ravne dlake. Prije su bile podjednako zastupljene obje varijante, ravna i valovita dlaka.

Danas se preferira prvenstveno valoviti tip. Visina odraslog mužjaka je između 71 - 75 cm, ženke 66 - 70 cm. Masa odraslog mužjaka se kreće između 40 - 52 kg, a ženke 30 - 42 kg. Kuvasz glasi za svojevoljnog, suverenog i vrlo samostalnog psa koji svojeg gospodara prvenstveno mora poštovati. Međutim, Kuvasz nije samotnjak, vrlo je fleksibilan i prilagodljiv, te rado i svoje vrijeme i životni prostor dijeli sa ljudima. Za razliku od ostalih čuvara stada koji uglavnom preferiraju mir i ravnotežu životnog prostora, Kuvasz je specifičan po tome što je veoma živog temperamenta i ima veliku potrebu za kretanjem.

Jedan je od rijektih pasa u tipu čuvara stada koji je pogodan kao pratnja prilikom sportskih aktivnosti (trčanje ili vožnja biciklom).