pasoddy.com

Home -->> Pasmine -->> FCI 3 -->> Manchester Terrier-->>> Standard
Manchester terrier
 

 

FCI standard: N° 71 02. 02. 1998.
Zemlja porijekla:Velika Britanija
Datum standarda : 24.06. 1987.
Klasifikacija FCI: Grupa 3 - Terijeri, Sekcija 1 - veliki i srednji terijeri

  
OPĆI IZGLED

Kompaktan, elegantan, zdrav, radno sposoban, dobre supstance

KARAKTERISTIKE
Žustar, oprezan, radostan, raduje se radu.
TEMPERAMENT
Oštrouman i pokorava se.
GLAVA

Glava i lubanja: Duga i uska lubanja, ravan gornji dio glave, klinasta, s pravocrtno produžavajućim profilom bez istaknute muskulature obraza. Ispod očiju dobro ispunjena. Ka nosu se sužava, usne napeto priliježuće.

Oči: Male, tamne, blistave, bademaste, nisu buljave.

Uši: Male, V oblika, preklopljene iznad svoda lubanje, iznad očiju ka glavi, prisno priliježuće.

Njuška: Vilice s perfektnim, pravilnim škarastim zagrizom, pri čemu sjekutići gornje vilice bez razmaka naliježu na one iz donje vilice.

VRAT
Prilično dug, od lopatica prema glavi postaje tanji i u zatiljku blago savijen. Bez podbratka.
 
TIJELO

Tijelo: Kratko, s dobro savijenim rebrima. Leđna linija blago zaobljena, donja linija iza rebara blago uvučena.

UDOVI

Prednji dio: Lopatice s jasnim obrisima, koso postavljene. Promatrano od naprijed prsni koš uzak i dubok. Prednje noge potpuno ravne, dobro postavljene pod tijelo, dužinom odgovaraju tijelu.
Zadnji dio: Jak i mišićav, s koljenim zglobom pod dobrim kutem. Stražnje noge nemaju kravlji stav, niti imaju šape izvrnute prema van.
Šape: Male, poluzečje, snažne, s dobro savijenim prstima.

REP
Kratak, usađen na kraju leđnog zaobljenja, debeo u korijenu, završava se špicasto, nije nošen uzvišeno iznad leđne linije..
DLAKA
Ravno naprijed, slobodno i harmonično, s čvrstim sklopom.
BOJE

Duboko crna, sa snažnim mahagoniju sličnim paležnim oznakama na slijedećim mjestima: na glavi, njuška do nosa, pri čemu su nos i nosnik tamno crni. Jedna paležna oznaka nalazi se na svakom obrazu i iznad svakog oka. Donja vilica i grlo ograničeni su jasnim paležnim oznakama u obliku slova V. Prednje noge su prekrivene paležom od koljena nadolje s izuzetkom prstiju, koji moraju biti crno prugasti i jedne jasno ograničene crne mrlje odmah iznad šapa.Unutrašnje strane zadnjih nogu su s paležom sa crnim podijelom u visini koljena. Palež je i na donjoj strani repa, kao i oko anusa, gdje je palež toliko uzak koliko je moguće, te je pokriven repom. Promatrano od naprijed, na svakoj strani prsa nalazi se jedna nagoviještena paležna oznaka.

Nepoželjan je palež na vanjskoj strani stražnjih nogu ("gaće"). Ni u kojem slučaju ne smije se miješati (ili obrnuti) crna i paležna boja, koje moraju biti jasno ograničene jedna od druge.

VELIČINA/TEŽINA

Idealna visina grebena mužjaka 40 - 41 cm, a ženki 38 cm.

GREŠKE

Svako odstupanje od gore navedenih točaka smatra se greškom, čije ocjenjivanje stoji u točnoj proporciji sa stupnjem izraženosti

NB
N.B. Mužjaci trebaju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.