pasoddy.com

Home -->> pasmine -->>Schipperke -->> o pasmini
Schipperke
 

Uvek budno otvorenih očiju, šiperki spava samo jednim okom. Njegova konstantna radoznalost uvjetuje čitavo njegovo ponašanje. Čini se da se nikad ne odmara, poznaje sve dijelove kuće i signalizira lajanjem sve sto je sumnjivo. Veoma je odan svom gospodaru, porodica njegovog gazde je i njegova porodica i sve sto se u njoj dogadja direktno se i njega tiće.

Posebno je dobar sa djecom i nepoverljiv je prema strancima.
Njegove male dimenzije čine da može da prihvati život u stanu. Ništa za njega nije toliko dragocjeno kao život uz svog gospodara i želja da mu se svidi.

Pokretljiv, spretan, neumoran, šiperki je uvek budnog oka. Glava mu je dosta široka na čelu, njuška špičasta i podsjeća na njušku lisice. Oči su mu tamno smeđe i kose i imaju živahan i prodoran pogled. Uši su male i trokutaste, uspravne i pokretne,a približavaju se jedno drugom kada se načulje.

Grudni kos je sirok i dubok, leđa prava, slabine široke i zdepaste, dok mu je trbuh dosta uzdignut. Šape su tanke i savršeno prave. Rep nema.
Dlaka je bujna i gruba na dodir. Kratka po glavi, napred i na kraju nogu, također,dosta je kratka na tijelu, ali se produžava da bi formirala grivu i nabrano platno na grudima, koji daju širinu pred njim nogama, kao i pantalone koje krase stražnji dio tijela. Dlaka je jednobojno crna. Neki psi mogu da budu teški manje od 3kg ili vise od 9 kg,a takvi ne mogu da učestvuju na izlozbama. Osnovni nedostatci,koji mogu da se istaknu, tiću se glave i dlake, koji moraju da budu bez zamjerki. Visina je promijenljiva u zavisnosti od težine, a tezina je od 3-8kg.