pasoddy.com

Home >> O psima >> Tiroler Bracke >> O pasmini

Stari danski ptičar
 

Srednje je velik, lagan pas, pokretan, jak i elegantan. Tirolski goniči su smeđi sa crnim plaštem (sedlom) ili smeđi (jelenje crveni, tamno smeđi ili smeđi poput srne). Poželjno je da na prsima imaju male bijele oznake.

To je pas za lovce, a potpuno je neprimjeren za kućnog psa. Stoga tog privlačnog psa skoro nikada ne vidimo na izložbama pasa. Tirolski u Austriji poznaju osim tirolskoga goniča i sličnog koroškog goniča. Pokušavaju ih poistovjetiti.


Gonič je privržen čovjeku, jako je osjetljiv i potreban mu je neposredan kontakt s lovcem. Njegova uloga je da nalazi mrtvu i slijedi ranjenu divljač. Krupniju divljač označi lajanjem, dok nisku divljač čak i donese. Richard Saurwein, starj uzgajač goniča je zapisao: "Tirolski lovci moraju loviti sa visoko kvalitetnim i čistokrvnim lovačkim psima. Isto tako pažljivo kao što paze na svoju pušku, moraju paziti i na svog tirolskog goniča.".
Tirolski gonič

Tagovi: Tirolski gonič, Tiroler Bracke, Tyrolean Hound, gonič,lov,lovac,lovački pas,lov na zečeve,sve o pasmini,vrste pasa,pas za društvo, Austrija,, Austrijska pasmina, Alpe